Mart 29, 2024

Hayvanlar Üzerinde Yapılan En Tuhaf 10 Bilim Deneyi

Bilim adamları bazen çok eksantrik insanlar olabiliyor, özellikle de hayvanlar söz konusu olduğunda. Tarih boyunca bilim adamları hayvanlar üzerinde bazen garip ve bazen de gerçekten işe yarar deneyler gerçekleştirdiler. Bazıları şaşırtıcı derecede yararlı sonuçlar üretti. Örneğin, bir maymuna robotik kol vermek protez uzuvlarda devrim yarattı. Bir hoparlör üzerinde titreşimli solucanlar nöroteknolojinin yeni bir formu için ilham sağladılar. Ve bir timsaha helyumla beslemek ve bir tavuğa yapay kuyruk koymak dinozorları anlamamızı sağladı.Bazı bilim adamlarıysa bir örümceğe uyuşturucu verme veya bir fareyi yutmak gibi saçma kahramanlıkları denemeye karar verdi. İşte burada hayvanlar üzerinde yapılmış en saçma deneylerin on adetini okuyacaksınız.

10 Kır Faresi yutan bilim adamı.
Bilim adamları yıllar boyunca çok fazla deney yaptılar, ama şüphesiz en kötülerinden biri fare yutan adamdır. 1994’te, Güçlü mideye sahip olan iki bilim adamı, kuzeydeki kısa kuyruklu bir sivri fareyi yutup sindirir ve sindirirse ne olacağını bulmaya karar verdiler. New York antropologlar Brian D Crandall ve Peter W Stahl yutmak için büyük bir özenle fare yetiştirdiler. Verdikleri rapora önce farenin derisini soydular, karnını açıp içini boşalttılar. iki bilim adamdaha sonra “hafifçe haşladıkları” fareyi leşini çiğnemeden yuttular. Ama deneyleri burada bitmedi. Sindirildikten sonra sivri fareden geriye kalanları analiz etmeye karar verdiler. Ancak, son derece kapsamlı bir incelemeye rağmen, sivri farenin bütün kemiklerinin diğer taraftan çıkmadığını farkettiler. “Eksik” vücut parçaları arasında büyük çene kemiği, dört azı dişi, bacak ve ayak, 31 omur, ve sivri fare kafatasının önemli bir miktar vardı. Leşin bir ısırık bile almadan bütün olarak yutulduğu düşünüldüğünde, bilim adamları keşfettikleri şeye şaşırdılar. Çiğneme şüphesiz kemiğe zarar verir, ancak çiğnenmeden yutulmasına rağmen bazı parçaların eksik olmasını midenin asidik, çalkalama ortamına bağladılar.

9 Farelerle saklambaç oynamak
Fareler genellikle, iğrenç yaratıklar olarak görülür, ama onların da çocuksu bir tarafı olduğu ortaya çıktı. Koşuşturup duran bu kemirgenlerin, zevkli zevkli kıkırdamalarından saklambaç oyunundan çok keyif aldıkları keşfedildi. 2019 yılında, Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nden bir nörolog ekibi erkek ergen farelerle saklambaç oynamanın bir yolunu buldu. Araştırmacılar, arkasına saklanmak için kutular ve barınaklarla dolu küçük bir oyun odası kurdular. Fareler oyunu nasıl oynandıracaklarını çabucak öğrendiler ve insan rakiplerini daha iyi kaçırmak ve bulmak için stratejiler geliştirmeye başladılar.Eğitimleri sırasında fareler yiyecek ve suyla ödüllendirilmediler; bunun yerine gıdıklanıp okşandılar. Ama sanki bu ödülden daha fazlasını seviyor gibiydiler. Araştırmacılar farelerin sırf eğlence için saklambaç oynayabileceklerine inandılar. Yakalandıklarında, kemirgenler sık sık ultrasonik kıkırdama ve sevinç çığlıkları attılar, sonra farklı bir saklanma yerine koştular. Bu aptalca bir deney gibi gelebilir, ama bilim adamları oyun davranışının bilişsel gelişim için hayati önemi olduğunu buldular.

8 Manyetize hamam böcekleri
Mıknatısları düşündüğünüzde, hamamböcekleriyle ne alaka diyebilirsiniz. Ama ister inanın ister inanmayın, dayanıklı böceklerin bir takım garip manyetik özellikleri vardır. Hamamböcekleri, kuşlar gibi, Dünya’nın manyetik alanını algılayarak gezinirler, ve bazı bilim adamları manyetik sensörlerin tasarımını geliştirmeye yardımcı olabileceklerine inandılar. Daha fazla bilgi edinmek için, Singapur’daki Nanyang Teknoloji Üniversitesi’nden araştırmacılar bir grup Amerikan hamamböceğini manyetik bir alana yerleştirdiler. Küçük yaratıklar kısa sürede mıknatıslandılar. Ama etki kalıcı değildi. Alanın dışında, manyetizmaları yok oldu ve hamamböcekleri normal hallerine geri döndüler. Ama bilim adamları olağandışı bir şey fark etti. Hamamböceklerinin manyetizmasının bitmesinin elli dakika ile elli saat arasında değiştiğini gördüler. Bu durum hamamböceklerinin ölü ya da diri olmalarına bağlıydı. Bilim adamları bu garip durumu yaşayan ve ölü hamamböceklerinin farklı viskozitelerinden kaynaklandığı sonucuna vardılar. Temelde ölü hamamböcekleri, canlı hamamböceklerinden çok daha yapışkan oldukları için manyetize durumları daha uzun sürer. Hamamböceklerinin gövdelerinin içinde küçük manyetik parçacıklar olduğunu tespit ettiler. Tipik olarak bu parçacıklar dağınık ve farklı yönlere bakıyorlar. Ancak manyetik alan uygulandığında tıpkı mıknatıs sıraya giriyorlar. Daha sonra, alan kaldırıldığında, rasgele yönlendirmelerine geri dönüyorlar. Manyetik parçacıklar yoğun bir sıvı içinde yer aldıklarından, bu süreç canlı hamamböceği (yaklaşık 50 dakika) oluyor. Ama böcekler öldüğünde, sıvı sertleşmeye başlıyor ve parçacıkların orijinal yönlerine dönmeleri iki günden fazla sürebiliyor. Peki, bu manyetik parçacıklar ve nereden geldiler? Ne yazık ki bilim adamları hala hiçbiri buna bir cevap veremiyor. Ama bu tuhaf deney hamamböceklerinin göründüğünden çok daha fazlası olduğunu bize gösteriyor.

7 Helyum solutulan Timsahlar
Bir timsah helyum soluduğunda ne olur? Garip bir soru, ama deneysel biyologlardan oluşan bir ekip cevabın, yenilen sürüngenlerin nasıl iletişim kurduğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olduğuna inanıyor.Eminim hepinizin farkındasınızdır, insanlar helyumu soluduğunda seslerimiz gıcırdar. Bunun nedeni basittir: helyum gazı havadan daha hafiftir, bu da ses dalgalarının içinden geçerken hızlandığı anlamına gelir. Bu, helyum moleküllerinin havadan çok daha yüksek frekanslarda titreşmelerine neden olur, bu da sesinizi Donald Duck gibi seslendirmeyapar.Bir yenilik parti hile gibi görünse de, bu kavram timsahlar için uygulandığında çok daha yararlı hale gelir. Timsahlar kendi toprakları işaretlemek ve evlilik sezonunda ortakları çekmek için yüksek körükleme sesleri yapmak bilinmektedir. Ama yakın zamana kadar bilim adamları bu körüklerin nasıl üretildiği konusunda karanlıktaydılar.Daha fazla bilgi edinmek için, Viyana Üniversitesi’nden araştırmacılar hava geçirmez bir tanka küçük bir Çinli timsah koydular, sonra tankı heliox la doldurdular (helyum ve oksijenin güvenli bir karışımı). Sonra yapılan analizlerde timsahların ciğer körüklerinin frekansının arttığını doğruladı. Bu timsahlar kendi ses yollarıyla havada titreşim yaparak kuşlar ve insanlar gibi birbirleriyle iletişim gösterdi. Ve, belki dinozorlar da bu şekilde iletişim kuruyordu.

6 Uyuşturucu verilen ötücü kuşlar “serbest caz” şarkısını söylüyor
Jimi Hendrix’ten Snoop Dogg’a kadar birçok müzisyen uyuşturucunun etkisi altında performans sergiledi. Peki ya kuşlar? Wisconsin Üniversitesi, Madison’daki biyologlar sayesinde Avrupa sığırcıkları afyon verildikten sonra “serbest caz” söylerken duyuldu. 2020 yılında yapılan bir çalışmada, bir grup sığırcık kuşuna küçük bir doz fentanil verildi. Fentanil, morfin gibi, öfori hissi veren tıbbi bir ağrı kesicidir. Bilim adamları uyuşturulmuş kuşların sırf eğlenmek içinmi şarkı söylediğini merak ediyorlardı. Ve yaptılar da. Sığırcıklar fentanil aldıktan kısa bir süre sonra, Charlie Parker gibi bir tür “serbest form caz” şakımaya başladılar. Araştırmalar, sığırcık sürülerinin diğer kuşlar arasında olmanın sevincinden genellikle birlikte şarkı söylediklerini göstermektedir. Kuşların bu sosyal zevki yeniden yaşamak için tek başlarına şarkı söylemeye devam ettikleri düşünülmektedir. Baş yazar Lauren Riters The Times’a verdiği demeçte, “Bu, şarkının olumlu bir durumun tetiklendiğine dair bir kanıttır.” diyerek şöyle devam etti: “Kuşların ödüllendirildikleri için şarkılar üretmeye devam ettiler.”

5 Titreşimli canlı solucanlar
2020 yılında, Melbourne merkezli iki bilim adamı solucanları titreştirmek için hoparlör kullandıktan sonra manşetlere çıktı. araştırmanın nöroteknoloji için çok önemli olabileceği iddia edildi. Bu tuhaf deney aslında göründüğünden çok daha bilimsel. Araştırmacılar işe solucanları alkolle yatıştırarak başladılar. Daha sonra onları bir hoparlöre yerleştirdiler, sesi yükselttiler ve solucanların titremeye başlamasını izlediler. Lazer kullanarak hoparlörün solucanlar üzerindeki etkisini izlediler. Solucanların vücutları çoğunlukla sudan oluşur. Bu, sarsıldıkları zaman su damlacıkları gibi davranıp dalgalanmaya başladıkları anlamına gelir. Ama hoparlörden gelen titreşimler, elektromanyetizmanın öncüsü Michael Faraday’dan sonra faraday dalgası olarak bilinen belirli bir dalgalanma türü üretti. Bu dikkate değer görünmese de, ikili tuhaf araştırmalarının insan beynini bilgisayara bağlamak için güvenli, non-invaziv bir yöntem geliştirmek için kullanılabilebileceğine inanıyor. Aslında hoparlörün üstünde sallanan bu sarhoş solucan lar bir gün Elon Musk’ın Neuralink’inin daha az zararlı versiyonu üretmeye yardımcı olabilir. Geleceğin ne getireceğini kim bilebilir?

4 Dinozor gibi yürüyen tavuklar.
Dinozorları incelemek zor bir iştir, 65 milyon yıldır soyları tükenmiş. Eski kemikleri ve fosilleri incelemek size ancak bu kadarını öğretebilir ve bilim adamları korkunç kertenkeleleri daha iyi anlamak için sürekli yeni yollar arıyorlar. 2014’te Şili’de bilim adamlarından oluşan bir ekip şöyle düşündü: Neden bir tavuğun kıçına piston koymayalım? Tavuklar, tüm kuşlar gibi, therapods (örneğin velociraptor, T. rex) bilinen dinozorlarla aynı grup soyundan geliyor. Bilim adamları bir tavuğa yapay bir kuyruk vererek ağırlık merkezini değiştirebileceklerine ve onu bir dinozor gibi yürüyebileceklerine inandılar. Dikkat çekici bir şekilde deney işe yaradı. Araştırmacılar tarafından üretilen kısa bir video açıkça Jurassic Park’ın düşük bütçeli sürümü gibi civarda sinsi tavukları gösteriyor.

3 Maymunun zihin kontrolü ile robot kol yönetmesi.
Sürrealist bir bilim kurgu filminden fırlıyor gibi geliyor ama 2008’de bilim adamları bir maymunun beyniyle robot bir kolu kontrol ettiği görüntüleri yayınladılar. Pittsburgh Üniversitesi’nden araştırmacılar son derece sofistike bir zihin kontrollü kol tasarladılar, sonra bir makak maymununa, marshmallow yemek için bu kolu kullanmayı öğrettiler.Maymun gelişmiş bir beyin implantı kullanarak kolu kontrol edebildi. Beyinden gelen sinyalleri tespit etmek için elektrotlar maymunun motor korteksine yerleştirildi. Mühendisler kolun hareketini mümkün olduğunca gerçekçi hale getirmek için büyük özen gösterdiler. Protez uzuva dinamik bir omuz, sadece bir yöne bükülen bir dirsek ve pençe gibi bir el verildi. Pittsburgh araştırmacıların olağanüstü çalışmalarının ardından, bilim adamları felçli insanların bağımsız yaşamalarına yardımcı olmak için insanlar için benzer protez uzuvlar inşa etmeye devam ettiler.

2 Uyuşturulmuş örümcekler tek ağları örer
NASA yıllar boyunca inanılmaz başarılar sergiledi, ama en garip anlarından biri örümcekleri uçurdukları zamandı. 1995 yılında, araştırmacılar örümcek ağı desenleri üzerinde çeşitli ilaçların etkilerini öğrenmek için kolları sıvadı. Alabama’daki Marshall Uzay Uçuş Merkezi’ndeki bilim adamları örümcekleri marihuana, kafein ve amfetamin gibi çeşitli zehirli maddeleri beslediler ve daha sonra bu maddelerin etkisi altındayken ağ örmelerini izlediler. Şaşırtıcı olmayan en zehirli kimyasallara maruz kalan örümcek en şekilsiz ağları üretti. Marihuana verilen örümce ağ örmeye başladı ancak orta kısma geldiğinde ilgisini kaybederek işi bıraktı. Amfetamin verilen örümcek büyük coşku ile başladı ama ağdaki boşluklar hayal kırıklığına uğrattı; ağı boşluklarla doluydu. Ve kafeinli olan örümcekse geleneksel ağ ve spiral mandala arasında bir şey üretti.

1 Farklı pantolon giyen farelerin seks hayatı
Eğer romantizm başarılı olmak istiyorsanız keskin giyinmek zorunda. Bu sadece insanlar için değil, fareler için de geçerli. 1990’larda Mısırlı bilim adamı Ahmed Şefik, fareleri farklı pantolonlarla giydiren ve seks yaşamları üzerindeki etkilerini inceleyen bir deney yaptı.Toplamda, 75 sıçana bir yıl boyunca pantolon giydirildi. Deneyin sonunda Şefik, pamuk veya yün giyenlerin daha şanslı olduğunu, polyester ve poli-pamuk karışımı giyenlerin ise genellikle genellikle şanssız olduğunu ortaya çıkardı. Peki neden yünlü pantolonlu fareler ve polyester giyenler karşılaştırılmıştı? Şefik, polyester maddenin cinsel organın etrafında tahriş edici elektrostatik alanlar yarattığına ve cinsel aktivitede bir düşüşe yol açtığına inanıyordu. Ancak Amerikalı mizahçı Mary Roach’ın farklı bir teorisi vardı. 2008’de “Pantolon giyen sıçan gördükten sonra,” isimli kitabı yazdı.

Bir Cevap Yazın