Mart 28, 2024

İnsan kafası nakli çok yakında!!

İtalyan Profesör Sergio Canavero dünyanın ilk kafa naklini bir ceset üzerinde gerçekleştirdi. 18 saat süren operasyonun başarılı olduğunu söyleyen Profesör bu ameliyatı yakın zamanda canlı bir kişi üzerinde uygulayacağını söyledi.

İtalyan Profesör Sergio Canavero, dünyanın ilk kafa naklini Çin’de bir ceset üzerinde gerçekleştirdi.   18 saat süren operasyonda uzmanlar kopuk bir başı omurgayla, sinirlerle ve kan damarlarıyla yeniden bağladı.

Profesör operasyonun yakında canlı bir insan üzerinde gerçekleştireceğini söylüyor. Profesör Canavero bu inanılmaz planını ilk kez 2015 yılında kamuoyuyla paylaşmıştı. Tartışma yaratan plan için gönüllü arayan Canavero’nun yapacağı ameliyat 2 yıldır gündemde.

Ağır engelli Rus bilgisayar bilimcisi Valery Spiridonov başlangıçta dünyanın ilk canlı kafa nakli için gönüllü olmuştu. 31 yaşındaki adamın kafası beyin ölümü gerçekleşmiş sağlıklı bir vücuda geçirilecekti.

Yaklaşık iki yıldır devam eden hazırlık sürecinin son safhasında Valery, prosedür sürecinden ayrılmak istediğini dile getirdi. Gerekçesi ise doktor Canavero’nun tekrar yürüyebileceğinin, normal bir hayata sahip olacağının ve hatta hayatta kalmasının bile garantisinin olmadığını söylemesiydi.

İlk Kafa Nakli Operasyonu Bir Çinli Üzerinde Yapılabilir

Sergio Canavero ise yeni bir gönüllü hasta arayışını Çin’de sonlandırdı. Harbin Tıp Üniversitesi’nden bir meslektaşı ile birlikte, Çinli bir gönüllü bulduklarını açıkladı. Bazı bilim otoriteleri tarafından eleştirilen operasyona Canavero’nun güveni tam ve kendisi hala iyimser.

Yeni Bir Çağa Girdik

Canavero basın toplantısında şu ifadeleri kullandı: Çok uzun zamandır doğa bize kurallarını dayattı. Doğduk, büyüdük, yaşlandık ve öldük. Milyonlarca yılda insan evrim geçirdi ve şu ana kadar 100 milyar insan öldü. Bu geniş çaplı bir soykırım. Artık kaderimizi elimize alacağımız yeni bir çağa girdik. Bu her şeyi değiştirecek. Sizi her boyutta değiştirecek. “

Daha önce bilim insaları fare, köpek ve primatlar üzerinde yapılan deneylerle kafatı farklı bir vücuda bağladıktan sonra motor işlevleri yeniden sağlamanın mümkün olduğunu keşfetmişti.

Bir Cevap Yazın