Dunning-Kruger Sendromu, cahil cesareti olarak da adlandırılan, cehaletin kişinin kendisine olan güvenini artırdığı bir algı bozukluğudur.
Günlük hayatımızda, bilmediğimiz çoğu konu hakkında ahkam keseriz. Bilmesek bile biliyormuşuz gibi davranmayı çok severiz. Kişi cahil ve bilgisiz olmasına rağmen, her konuda mutlaka söz hakkı olmaya çalışır.
CAHİL CESARETİ
Halk arasında cahil cesareti olarak adalandırılan Dunning-Kruger Sendromu, yüksek özgüvenden ileri gelmektedir.
Kitap ve gazete okumayan, günlük meseleleri takip etmeyen kişiler, bir toplumda ve tartışma ortamında hemen ileri atılırlar. Bu kişiler kendilerini dev aynasında görmeyi severler.
ALGILAMADA YANLILIK
Dunning–Kruger sendromu, Amerika’da bulunan Cornell Üniversitesi’nin iki psikoloğu Justin Kruger ve David Dunning’in tanımladığı bir algılamada yanlılık eğilimidir.
ÇALIŞMA NOBEL ALDI
Cornell Üniversitesi’nde görevli psikologlar Justin Kruger ve David Dunning’in tarihe geçmelerine ve 2000 yılında Nobel almalarına neden olan tanı, ‘Cahil cesareti’ olarak tanımlanıyor.
HER ŞEYİ EN İYİ ONLAR BİLİR
Bu sendromu yaşayan kişilerdeki temel psikoloji, her şeyi en iyi şekilde kendilerinin bildiği yönündedir. Bunun yanında bilgiyi aşağılayıcı biçimde algılarlar.
Örneğin iyi eğitim alan birisinin aslında boşuna okuduğunu ve hayatta başarılı olamayacağını savunurlar.
İlk yorum yapan siz olun