İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Konyalı çiftçi Anadolu’nun büyük kayıp krallığını buldu


Keşfedilen krallık, Midas önderliğindeki Frigya’yı mağlup etmiş olabilir. (Chicago Üniversitesi) Arkeologlar Konya’da MÖ. 1400 ila 600 yılına ait kayıp krallık keşfetti. Bu gizemli krallığın Kral Midas önderliğindeki Frigya’yı savaşta yenmiş olabileceği düşünülüyor.

Chicago Üniversitesi’nden akademisyen ve öğrenciler, Britanyalı ve Türkiyeli meslektaşlarıyla birlikte geçen yaz Konya’ya bağlı Türkmenkarahöyük’teki kazı alanını araştırıyordu.

Üniversitenin internet sitesinde yer alan bilgiye göre keşif, bir çiftçinin bölgedeki bir sulama kanalında garip yazıların bulunduğu büyük bir taş gördüğünü söylemesiyle başladı.

Chicago Üniversitesi’nin Doğu Enstitüsü’nde Yard. Doç. James Osborne, hemen bölgeye gittiklerini ve taşı gördüklerini söyledi.

Sonrasında taşı oradan çıkardıklarını aktaran Osborne, “Metnin yazıldığı dili anladık: Luvice. Tunç ve Demir çağında bölgede kullanılan bir dildi bu” dedi.

Enstitüdeki akademisyenlerin çevirdiği metinde Frigya’nın yenildiği müjdeleniyor. Osborne’a göre yaklaşık 120 hektarlık alanı kaplayan bu bölge, Tunç ve Demir Çağı’ndaki Anadolu’nun en büyük antik kentlerinden biri olabilir.

Henüz krallığın ismi bilinmese de Osborne, söz konusu keşfi çok önemli bir atılım olarak görüyor:

“Bu krallığın varlığından hiç haberimiz yoktu. Bir anda Tunç Çağı’ndaki Ortadoğu’ya dair yeni, büyük bilgiler edindik.”

Konya Bölgesel Arkeolojik Yüzey Araştırma Projesi için çalışan araştırma ekibi, çiftçi tarafından bilgilendirilene kadar bu bölgeyi haritalandırmaya çalışıyor ve üç bin yıllık yerleşim bölgesinden çömlek parçaları topluyordu.

Haberi alan araştırma ekibi hemen harekete geçti. Böylece hiyeroglif tespit edilen taş, çiftçinin traktörünün de yardımıyla kanaldan çıkarıldı ve yerel müzeye gönderildi. Burada temizlendi, fotoğraflandı ve çeviriye hazır hale getirildi.

Enstitüde görev yapan dünyaca ünlü iki Luvice uzmanı Petra Goedegebuure ve Theo P.J. van den Hout’un çevirisiyle taşta bahsi geçen kralın isminin Hartapu, krallığın başkentinin de Türkmenkarahöyük olduğu anlaşıldı.

Kral Hartapu’nun Frigya krallığını fethedişinin anlatıldığı taşta şu ifadeler yer alıyor:

“Fırtına tanrıları (karşıt) kralları majestelerine teslim etti.”

Uzmanların dilbilim analizi, taşın MÖ. 8. yüzyılın sonlarında hazırlandığını ortaya koydu. Bu dönemin Midas’ın hükümdarlığıyla kesişmiş olabileceği düşünülüyor.

Chicago Üniversitesi

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir