Fareler üzerinde yapılan yeni bir araştırmaya göre, güneş ışığı kilo alımını ve Tip 2 Diyabetin ortaya çıkmasını yavaşlatıyor.
Diabetes isimli diyabet dergisinde yer alan araştırmayı gerçekleştiren Edinburgh, Southampton ve Avustralya’dan bilim insanları parlayan UV ışınlarının aşırı beslenmiş farelerin daha az yemesine sebep olduğunu ortaya çıkardı. Aynı zamanda araştırma bünyesinde güneş ışığı alan fareler Tip 2 diyabetin belirtilerinden olan anormal glikoz seviyeleri ve insülin direnci gibi belirtileri daha az gösterdi.
UV ışınlarının bu etkisi, güneş ışığına maruz kalan cildin ürettiği nitrik oksit maddesi ile ilgili. Nitrik asit içeren bir krem farelerin cildine uygulandığında aynı sonuç yine alındı. Güneş ışığının insanlar üzerinde benzer bir etkiye sahip olup olmadığı ise daha ileri araştırmalar yapıldığında ortaya konabilecek. Ancak araştırmacılar bulgularının dikkatle ele alınması gerekitğini, çünkü kürklü hayvanlar olan farelerin, normal şartlarda da pek fazla güneş ışığı görmediğini söylüyor.
Edinburgh Üniversitesi’nden doktor Richard Weller “Epidemoloji çalışmalarından biliriz ki, güneş ışığını isteyen insanlar, gölgede kalmayı tercih edenlere göre daha uzun ömürlü oluyor. Bu tür araştırmalar güneşin bize nasıl fayda sağladığını ortaya koyuyor” diyor. Araştırma ekibinin yöneticilerinden ve Avustralya’daki Telethon Çocuk Enstitüsü’nden doktor Shelly Gorman, araştırmanın güneş ışığının sağlıklı bir hayat tarzı için önemli olduğunu ortaya koyduğunu söylüyor.
İlk yorum yapan siz olun