1800’lü yılların başı..
,İngiliz sömürgesi Hindistan’da yalnızca alt sınıftaki kadınlar Mulakaram ismi verilen ‘Meme Vergisi’ ödemeye mecbur tutuldu.
Travancore Eyaleti’nin kralı kadınlar üzerinde kendi vücutlarında söz hakkı olmada hiç bir sakınca görmedi. Eğer alt sınıftan bir kadın iseniz vucudunuzu kapatmak için,kapı kapı gezen memurların sizi elleyerek kontrol etmesine izin vermeniz ve size uygun düşen vergiyi ödemeniz gerekmektedir. Ödeme yapmazsanız memelerinizi kapatacak kıyafetleri giyemezsiniz. Çünkü kıyafet üst sınıflara mahsustur ve alt sınıf istediği biçimde kullanamaz.
Sudra kastında dünyaya gelen genç kızların kaderi de tıpkı anneleri gibi değişmemişti. Vergi tahsildarları ergenlik çağına gelmiş kızların evlerini düzenli olarak ziyaret edip, kontrollerinin ardından vergilerini tahsil ediyordu. Yoksulluğun en üst seviyede yaşandığı halkın yüksek vergileri düzenli ödeme imkanı zaten yoktu. Onlar da çıplak bırakılmaya zorlanıyordu. Mulakaram sınıflar arası uçurumu gün geçtikçe arttırmaya devam ettti.
TA Kİ…
Nangeli kocası ile yoksul ama huzurlu bir evlilik sürdürüyordu. Nangeli’nin hikayesi yalnızca kendi kastında değil tüm ülkeyi etkisi altına alacak bir efsaneye dönüşecekti.
Bir çiftlikte işçi olarak çalışan karı kocanın hayatı vergi memurlarının ziyaret ederek kadının vücudunu elleri ile kontrol ettikleri ilk günden itibaren değişmeye başladı. Vergi memurları, eğer memelerini kapatmak istiyorsa 1 ay sonra ödeme için geleceklerini bildirip gitti. Nangeli ve kocasını uyku tutmaz geceler bekliyordu. Sonunda Nangeli:’ Sen benim eşimsin, ben kendi bedenimi istediğim biçimde korumak istiyorum.Özgürce giyinip bu konuda vergi ödemeyeceğim.Bu yolculuğumda benimle yürür müsün? ‘. Eşinin de desteğini alan Nangeli, memelerini kapattığı gün memurlara ihbar edilir.
Kapı çaldığında Nangeli evde yalnızdı. Memurlar kapıda beklerken, yasa dışı görülen kıyafetleri ile kapıyı açtı. Adamlar hazırlanması için ona izin verdiler.
Nangeli içeri girdiğinde bir orak ile memelerini kesti. Kan revan içinde memelerini adamların ayaklarının dibine atıp:’ Alın, ben vergimi ödedim, bizi rahat bırakın artık’.
Kocasına haber ulaştığında eve geldi ama ne yazık ki güzeller güzeli karısı ölmüştü.
Nangeli’nin ölümünden sonra köyünde başlayan protesto eylemleri tüm ülkeyi etkisi altına aldı.
Kamuoyunun baskısına daha fazla dayanamayan yönetim sonunda ‘Meme Vergisi’ni kaldırmak zorunda kaldı.
Nangeli güçlü ve cesur bir KADIN olarak yalnızca kendine yapılan bir zülme karşı çıkmadı,
Kendisiyle başlayan bir VAR olmanın fitilini ateşledi……
BBC news
Angela Karen
Nangelis story
İlk yorum yapan siz olun