
ABD, turistlerin girişine izin vermeden önce sosyal medya geçmişlerini incelemeyi planlıyor. ESTA vizesiyle seyahat edenler için yeni kısıtlamalar geliyor. Gizlilik, maliyet ve etkinliği tartışılıyor.
#Apple
ABD, turistlerin ülkeye girişine izin vermeden önce beş yıllık sosyal medya geçmişlerini talep edebilecek.
Bu yeni öneri, Avustralya, Fransa ve Japonya dahil olmak üzere 40 ülkenin ESTA vize muafiyet programını etkileyecek. Öneri, ABD Gümrük ve Sınır Koruma (CBP) hizmetinden yeni bir teklif üzerine geldi. Yeni kural, normalde ESTA aracılığıyla ABD’ye kolayca giriş yapabilen ülkelerden gelen ziyaretçileri etkileyecek.
Öneri, Başkan Trump’ın Ocak ayında yayınladığı ve “ABD’yi Yabancı Teröristlerden ve Diğer Ulusal Güvenlik ve Kamu Güvenliği Tehditlerinden Koruma” başlıklı bir yürütme emrine atıfta bulunuyor. Trump, görev süresinin ilk yılında ABD sınırlarını güçlendirmeye ve yasa dışı göçü azaltmaya odaklanmıştı.
ABD Dışişleri Bakanlığı, başvuranların ve refakatçilerinin “çevrimiçi varlıklarını” inceleyecek ve sosyal medya profillerindeki gizlilik ayarlarının “kamuya açık” hale getirilmesini isteyecek. Başvurucuların son beş yılda kullandıkları tüm sosyal medya hesaplarını listelemeleri gerekecek ve herhangi bir bilginin eksik bırakılması mevcut ve gelecekteki vize başvurularının reddedilmesine yol açabilir. CBP, hangi bilgileri aradığını veya hangi bilgilerin başvuruyu geçersiz kılabileceğini belirtmedi.
CBP ayrıca başvuranların son beş ve on yılda kullandıkları telefon numaralarını ve e-posta adreslerini ve aile üyeleri hakkında bilgi talep edebilir. Yeni koşullar, ESTA bekleme sürelerini artırabilir ve uygulama maliyetini önemli ölçüde yükseltebilir. CBP’nin belgesine göre, yılda ek 5.598.115 iş gücü saatiye ihtiyaç duyulacak, bu da yaklaşık 3.000 tam zamanlı işe ve bununla ilişkili tüm maliyetlere denk geliyor. Şu anda ESTA başvuru ücreti 40 dolar olup, kişilerin 90 güne kadar ABD’yi ziyaret etmelerine ve iki yıl geçerli olmalarına olanak tanıyor.
Zorunlu sosyal medya raporlama ve diğer gereksinimler seyahat edenleri caydırabilir. The Guardian’a göre, yaklaşan Dünya Kupası için ABD’ye gelen Avustralyalı bazı turistler artık bu planlardan vazgeçti ve bir kişi yeni kuralları “korkunç” olarak nitelendirdi. Ancak Trump, turizmde bir düşüş olup olmayacağına dair sorulduğunda endişeli olmadığını ve “çok iyi gidiyoruz” dedi. “Yanlış kişilerin ülkeye girmesini engellemek istiyoruz.”
CBP, yeni koşulların şu anda yalnızca bir öneri olduğunu vurguladı. Bir sözcü, BBC’ye, “Şu anda ABD’ye gelenler için bu konuda hiçbir değişiklik olmadı” dedi. “Bu nihai bir kural değil, Amerikan halkının güvenliğini sağlamak için yeni politika seçeneklerini tartışmaya başlamanın ilk adımıdır.” Uygulanırsa, kural Birleşik Krallık, İrlanda, Fransa, Almanya, İtalya, Avustralya ve Japonya dahil olmak üzere 40 ülkeden gelen insanları etkileyecek. ABD’ye en çok gelen turistler Kanada ve Meksika’dan geliyor ve toplamın neredeyse yarısını oluşturuyor; ancak bu iki ülkenin pasaport sahipleri vize veya ESTA onayı gerektirmiyor. 2025 Ağustos ayı itibarıyla ABD seyahati, 2024 yılına göre yüzde üç düşüş gösterdi.
Bu durum, kişisel gizlilik hakları ve hükümetin gözetim yetkisi arasındaki hassas dengeyi gündeme getiriyor. Sosyal medya verilerinin toplanması ve incelenmesi, ifade özgürlüğü ve bireysel özgürlükler açısından endişelere yol açabilir. Aynı zamanda, bu tür bir uygulamanın etkinliği ve maliyeti de tartışma konusudur. CBP’nin bu yeni önerisinin uzun vadeli etkileri henüz belirsizdir, ancak ABD’ye seyahat etmeyi düşünenler için önemli bir değişiklik olabilir.
Haber size gelsin. Teknoloji alanında son gelişmeler …
Profesyonel yorumlar ve güncel haberleri almak için incelemek için;
ücretsiz telegram grubumuza katılınız :DuoTeknoloji (telegram grubu)