Elea Zeno, M.Ö 490 ila 430 arasında yaşayan bir Yunan filozofu idi. Çoğunlukla bilmeceleri ve paradoksları ile tanınır ve bunların en ünlüsünden biri “İkide Kesmenin Paradoksu” anlamına gelen Dikotomi Paradoksudur.
Paradoksta, Zeno ders çalışıyor ve ara vermeye karar veriyor. Molayı yakındaki bir bahçede geçirmek istiyor. Bahçeye gitmek için, oraya doğru yürümeli ve bir mesafe almalıdır.Bahçeye varmak için önce mesafenin yarısını gitmiş olması gerekir.Mesafenin yarısını gitmek için mesafenin çeyreğini gitmiş olması gerekir.Bu böyle devam eder.
Sonuç olarak Zenonun bahçeye ulaşması için sonsuz sayıda mesafe gitmesi gerekir. Bu seride bir sorun daha vardır; her ilk mesafe aralığı ikiye bölünebileceği için gidilmesi gereken belirli bir ilk mesafe yoktur. Böylece bu yolculuğun bir başlangıç da noktası yoktur, yani yolculuğa başlayamaz. Bu paradoks sonuç olarak belirli bir mesafenin yolculuğunun tamamlanamaycağını veya başlanamayacağını, böylece de her hareketin sadece bir illüzyondan ibaret olacağını ifade eder.
Bu noktada, Zeno’nun açıkça bir aptal olduğunu düşünebilirsiniz. Çünkü bir noktadan diğerine yürürseniz oraya varırsınız.Paradoks 2000 yıl sonra matematikçi Georg Cantor tarafından çözülemedi. Sonsuz miktarda sonlu sayı eklemenin mümkün olduğunu kanıtladı.
İlk yorum yapan siz olun