Bir çok insan arkamda biri mi var diye sıklıkla arkadasını kontrol ediyor.. Sanki bizi takip eden biri var ya da birisinin nefesini ensemizde hissediyor gibi oluruz. Bu bir psikolojik rahatsızlıkmı? Uzmanların açıklamasına bir bakalım.
Yanınızda ya da arkanızda kimse olmamasına rağmen birinin size çok yakın durduğunu hissettiniz olmuştur. Yapılan son çalışmalara göre, bu hayalet hissi sadece zihnimizde oluşuyor.
Bilim insanları “Oda da yalnız değilim” hissiyatının beynin hangi bölümünde oluştuğunu belirlediklerini söylüyorlar.
Current Biology dergisinde yayınlanan araştırma, etrafta biri varmış gibi hissetme durumunun dağcılar ve kaşifler gibi sert koşullarda ki insanlarla bazı nörolojik sorunları olan insanlarda daha sıklıkla görüldüğünü gösteriyor.
“SANKİ BİRİSİ VAR”: İsveç Federal Teknoloji Enstitüsü’nde görev yapan Dr. Giulio Rognini “Bu his çok canlı ve gerçekçi. Kişi birini hissediyor ama göremiyor” diyor.
Rognini:”Bizi şaşırtan şey bu durumu yaşayan kişilerin kendileri ne yapıyorsa hissettikleri varlığında aynısını yaptığını hissetmeleri. Yani eğer hastalarsa varlıkta oturuyor gibi hissediyorlar. Eğer ayaktalarsa varlıkta onlar gibi ayakta duruyor gibi” dedi.
12 KİŞİNİN BEYNİ TARANDI SONUÇ; Araştırma için ekip bu hissi yaşayan ve nörolojik sorunları olan 12 kişinin beyinlerini tarıyor. Bunun sonucunda bu kişilerin hepsinin beynin insanın kendine ait farkındalığı, hareket ve vücudun uzaydaki yerine ilişkin kısımlarında hasar olduğu tespit ediliyor.
HAYALETİ SEZDİLER: Daha ileri testler yapmak için araştırma ekibi bu kez sağlığı yerinde 48 gönüllü ile beraber çalışıyor. Bu gönüllüler böyle bir hissi daha önce yaşamamış kişiler. Araştırma ekibi bu kişilerin beyinlerindeki bu bölgelerin nöral sinyallerini değiştirdi. Katılımcıların gözleri bağlandı ve bir robotu elleri ile hareket ettirmeleri istendi. Onlar robotu hareket ettirirlerken arkalarında bulunan başka bir robot hareketlerini taklit etti. Katılımcıların arkalarında hareketleri onlarla eş zamanlı olarak taklit edildiğinde olağanüstü bir durum sezmediklerini söylediler. Ancak hareketlerin zamanlamasında kısa bir gecikme oluğunda, katılımcıların üçte birlik kısmı odada hayaletvari bir varlığı sezdiklerini söylerken, bazıları da sayıları dörde kadar çıkabilen varlıkların odada olduklarını söyledi.
O KADAR GARİP BİR HİS Kİ: Bunu hisseden katılımcılardan ikisi bu hissi o kadar garip buldu ki, deneyin durmasını istedi. Araştırmacılar robotla girilen bu garip iletişimin beynin kendisinin farkında olma ve vücudun konumunu algılamayla ilgili bölümlerindeki işleyişi geçici olarak değiştirdiğini söylüyor.
Ekibe göre bir kişi odada bir hayaletin dolaştığını hissettiğinde aslında beynin kafası karışmış oluyor: “Vücudun konumunu yanlış hesaplıyor ve kendi bedeninin bir başkasına ait olduğunu sanıyor.”
BİRDEN FAZLA BİZ VAR
Rognini “Beynimiz vücudumuzun birden fazla temsiline ev sahipliği yapar” diyor ve ekliyor:
“Normal koşullar altında bu temsillerden benliğin bütün bir öz-algısını oluşturabilir… Ancak bir hastalık ya da bu deneyde olduğu gibi bir robot nedeniyle sistem doğru çalışmamaya başladığında, bu bazen kişinin kendi bedeninin ikinci bir temsilini ortaya çıkarır, bu da başka birinin ‘varlığı’ olarak algılanır” diyor. Araştırmacılar bulgularının şizofreni gibi nörolojik rahatsızlıkların daha iyi algılanmasına yardımcı olabileceğini düşünüyor.
İlk yorum yapan siz olun