1867 yılının Mayıs ayında İstanbul’a gelen Fransız mühendis Eugéne- Henri Gavand, sefarethaneleri (elçilik) ve otelleriyle Beyoğlu’na hayran kalır. Yine de bir soru takılmıştır aklına: Galata ile Pera arasındaki tek bağlantı ve ulaşım yolu Yüksekkaldırım’dır. Günde ortalama 40.000 kişinin yürüyerek
ya da atla inip çıktığı bu yokuşun işlevini üstlenecek bir asansör yapılamaz mı? Eğer Galata – Pera arası bir tünel açılır ve bu tünelde kısa bir tren çalıştırılırsa, ulaşım büyük oranda kolaylaşabilir. Tünelin projelerini hazırlayan Gavand, önce Fransız hükümetine başvuruyor ve reddediliyor. Ardından İngiliz hükümeti genç mühendisi 250.000 İngiliz liralık bir sermayeyle desteklemeyi kabul ediyor. Bu sermaye her biri 20 İngiliz lirası değerindeki 12.500 hisseden oluşmaktadır.
Gavand’ın tünel projesi 20 Temmuz 1868 tarihinde Bab-ı Ali’ye sunulur ve reddedilir. Aynı yılın Ağustos ayında Fransa’ya dönen Henri Gavand, Ocak 1869′da İstanbul’a yine gelir ve 1 Şubat 1869 tarihinde Abdülaziz ile görüşmeyi başarır. Proje ve mukaveleyi Bab-ı Ali’ye yeniden sunan Henri Gavand, Maliye Nazırı Sadık Paşa’nın ve Nafia Nazırı Edhem Paşa’nın desteğiyle isteklerini kabul ettirir ve 10 Haziran 1869 tarihli bir fermanla tünelin imtiyazını elde eder.
İlk yorum yapan siz olun