İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Spartaküs’ün 6000 askeri nasıl çarmıha gerildi?

Trakyalı bir köle olan Spartaküs, rivayete göre Roma ordusundan firar etmiş, haydutluk yaparken yakalanmış ve köle olarak satılmıştır. M.Ö. 73 yılında, Capua’daki gladyatör okulundan yetmiş yedi arkadaşıyla birlikte kaçmayı başarmış ve kendilerine katılan köleler ve yoksullarla beraber Vezüv Yanardağı’na sığınmıştır. Küçük bir Roma ordusu tarafından kuşatılan bu grup, bir uçurumdan inerek Romalıları şaşırtıp kaçmayı başarır.

Spartaküs, kısa sürede kendisine katılan ve sayıları yüz bine ulaşan yoksullar, kaçaklar ve kölelerle birlikte Lucania’ya doğru zorlu bir yürüyüşe çıkar. Bu süreçte, Publius Varinius komutasındaki Roma kuvvetlerini yenilgiye uğratır ve Thuria ile Metapontion şehirlerini yağmalayarak Güney İtalya’nın kontrolünü ele geçirir.

Spartaküs’ün en büyük arzusu, eşitlik ve özgürlük içinde yaşamak isteyen insanlarla birlikte bir “güneş ülkesi” kurmaktır. Ancak bu ütopyayı gerçekleştirme çabaları, aynı dünyada yaşayan diğer insanlar tarafından engellenir. Roma Senatosu, Spartaküs’ün yarattığı tehlikenin farkına varır ve M.Ö. 72 yılında iki konsül yönetimindeki kuvvetleri onun üzerine gönderir. Spartaküs, bu güçleri de yendikten sonra kuzeye, Alpler’e doğru ilerlemeye başlar. Gallia Cisalpina valisi onu durdurmaya çalışsa da, başarılı olamaz. Köle ordusu Alpler’i geçip güvenli bir şekilde dağılma şansına sahiptir.

Ancak, kimse İtalya’yı terk etmek istemez. Bu yüzden Spartaküs, zorunlu olarak güneye doğru ilerler. Lucania’ya geri dönen ordu, burada ilk kez Marcus Crassus tarafından yenilgiye uğratılır. Kaçmayı planladıkları korsanlar ise sözlerinde durmazlar. Crassus, köleleri kuşatır ancak Spartaküs kuşatmayı yararak kaçmayı başarır. M.Ö. 71 yılında, direnmeye devam eden köleler Romalılar tarafından katledilir. Romalı general Pompeius, Spartaküs’ün ordusundaki çok sayıda kaçağı yakalayıp öldürür. Crassus, 6000 köleyi tutsak alarak Appia Yolu boyunca hepsini çarmıha gerdirir. Spartaküs’ün cesedi ise hiçbir zaman bulunamaz.

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir