Kırmızı ışıkta ya da başka bir hareketsiz durumda otomobilin çalışması yakıt tüketimini ve çevreye salınan atığı büyük oranda artırmaktadır. Yapılan araştırmalara göre sürücüler zamanlarının %25’ini vites boşta/hareketsiz geçiriyorlar. Aracınızın modeline bağlı olarak bu; rölantide her 10 dakikada bir 100ml ila 400ml arasında yakıt maliyetine neden olmaktadır.
Vites Boşta/Rölantide kalmak, genellikle üstünde durmadığımız bir durum – bilinçsizce yaptığımız bir alışkanlıktır. Rölantiyi azaltmak sadece paramızı değil, sera gazı emisyonlarını (CO2) ve sağlığa zararlı kirliliği de azaltır. Türkiye’deki sürücüler rölantiyi 1 yıl boyunca günde sadece 3 dakika azaltsalar, 320 bin aracın havaya saldığı atık kadar atığı azaltmış olurlar.
Peki en çok nerelerde boşta duruyoruz ?
Çocuğa okula bırakırken mi ?
Bir yolcuyu beklerken mi ?
Benzin istasyonunda veya araba yıkamada sırada beklerken mi ?
Kısa işler yaparken mi ?
Soğuk havada arabayı ısıtmak için mi ?
Demiryolu geçişlerinde mi ?
İnşaat bölgelerinde durdurken mi ?
Kırmızı ışıkta mı ?
Rölanti yakıtı bitirir ve sizi hiçbir yere götürmez!
Gerçek şu ki:
10 saniyeden fazla bir süre rölantide beklemektense, aracı stop etmek ve sonra yeniden başlatmak size yakıt tasarrufu ettirir.
Bu Tasarrufu yapmazsanız paranız gider, aracınız daha çok yıpranır. Aracın daha çok ve daha çabuk yıpranması da başka bir maliyet oluşturur.
Rölanti süresini düşürmenin en büyük faydası, boşa giden yakıtın maliyetidir. Günümüzde yakıt enjeksiyonu ve elektronik ateşleme ile çalışan araçlar daha kolay çalıştırılabilmektedir ve motor parçaları üzerinde daha az aşınma ve yıpranma oluşmaktadır. Yapılan araştırmalar, bakım maliyetini azaltmak ve yakıt tasarrufu edebilmek için 30 saniyeden uzun rölantilerde aracı stop etmenin tasarruflu olacağını gösteriyor.Benzer başka araştırmalar da, motorunuzun durdurup yeniden başlatmanın 1 yıllık maliyetinin(akü, marş dinamosu gibi aksamlar) 10 dolar ila 15.00 dolar arası tutacağını ancak yakıttan elde edilen tasarrufun bunun üstünde olacağını ileri sürüyor.
Birçoğumuzun kış aylarında arabalarımızı ısıtmak için yaptığımız boşta ısınma süresini unutmayalım. Kışın arabanızı ısıtmanın en iyi yolu onu sürmektir. Aracınız en yüksek çalışma sıcaklığının dışında rölantide iken yakıt tamamen yanmadığı için daha zararlı olabilir ve normal rölantiden daha fazla yakıt harcar. Tam yanmayan bu yakıt kalıntısı silindir duvarlarına dayanır ve ayrıca motor yağını kirletebilir ve böylece yağlama kabiliyetini azaltabilir. Çoğu gün, araba kullanmadan önce 30 saniyeden daha fazla rölantiye ihtiyaç duymazsınız. Motorunuz ve rölantide ısınmayan diğer tüm bileşenler hareket halindeyken daha hızlı ve daha verimli ısınır.
Yani işin özeti eğer trafiğe girdiğinizde 30 saniyeden daha uzun bir süre rölantide kalacağınızı düşünüyorsanız, aracınızı stop etmek ve sonra hareket edecekken yeniden başlatmak en iyisidir. Aşırı rölanti, parayı harcar ve iklim değişikliğine katkıda bulunan gereksiz CO2 emisyonları üretir. Petrol rezervleri azalıyor, talep artıyor ve maliyetler artıyor, bu yüzden bu değerli kaynağın boşa harcanmasına gerek yok. Şimdi tasarruf edin ve geleceği ve çevreyi koruyun!
İlk yorum yapan siz olun