M.Ö. 221’de Çin Hanedanlığını kuran İmparator Qin Shi Huang’ın Terra Kotta ordusu, 29 Mart 1974 tarihinde Lintong bölgesinde kuyu açmaya çalışan çiftçiler tarafından tesadüfen bulundu. Dört kuyuda toplam 8 bin asker, 130 savaş arabası, 520 at ve 150 de süvari atı heykeli ortaya çıkarıldı.
Askerler, doğudan gelecek akınlara karşı dönemin savaş nizamına ve stratejisine uygun biçimde imparatorun mozolesinin 1,6 kilometre doğusuna yerleştirilmiş.
İmparatorun mezarı 56 kilometre karelik alanıyla dünyanın en büyük mezarı kabul ediliyor. Bitirilmesi 37 yıl süren mezarın yapımında yaklaşık 700 bin işçinin çalıştığı tahmin ediliyor. Çin’deki tüm beylikleri yenip Savaşan Devletler dönemine son veren Qin Shi Huang, Qin Hanedanı’nı kurarak kendini imparator ilan etmiştir.
Tarihe “İlklerin İmparatoru” olarak geçen Qin Shi Huang, bölgedeki etnik Çin uluslarını birleştirip tek devlet çatısı altında toplamış, herkes için geçerli yasalar, tek bir yazı dili, ortak para birimi ve ölçü birimleri uygulamasını başlatmıştı. Ülkeyi yollar ve kanallarla donatan İmparator Qin, dünyanın en uzun duvarı olarak da bilinen Çin Seddi’nin de temelini atmıştı.
İmparator Qin Shi Huang, ölümden duyduğu büyük korku ve sonsuza dek yaşama isteği sebebiyle efsanelerde geçen “Abı Hayat”ı bulmak için verdiği çabayla da tanınıyor. Ölümsüzlük iksirini arayan Qin Shi Huang bunu elde etmek için ülke dışına elçiler gönderir. Eski kralların ve alimlerin 10 bin yıl yaşadığı ve bunu sinabar (civa sülfür) içerek yaptıkları inancıyla kendisi de içtiği şaraplara cıva katardı. İmparator, simyacıların kendisine sonsuz hayatı bahşedeceğini söyledikleri cıva haplarından fazla miktarda aldığı için 50 yaşında ülkenin doğusuna çıktığı bir seferde öldü. M.Ö. 2. yüzyılda yaşayan tarihçi Sima Çian’a göre Qin Shi Huang’ın mezarının çevresi derelerle çevrili ve bu derelerden cıva akıyordu. Mezar civarında cıva oranın yüksek çıkması bu bilgiyi doğruluyor. Yine Çian’a göre mezar girişine mekanik oklar yerleştirilmiş.
8 bin Terracotta askeri heykelinin gizemi 3 boyut teknolojisi sayesinde ortaya çıktı. Heykeller hayali değil imparatorun askerlerinin bire bir kopyası! Boyları 183-195 santimetre arasında değişen bu heykel askerlerin her birinin yüz ifadesi farklıdır. Heykellerin yüzündeki farklı mimikler ve yüz biçimleri askerlerin orijinallere sadık kalınarak tasarlandığını akıllara getirse de 8 bin modelin kullanılması imkansız gibi görünüyordu. 3 boyut teknolojisi ve yeni bir algoritma yazılımı kullanan uzmanlar 8 bin heykelin kulak yapılarının birbirinden tamamen farklı olduğunu tesbit etti. Heykellerin farklı etnik kimliğe sahip kişileri yansıttığını belirleyen bilim adamlarına göre askerler imparotorun ordusunun kopyası.
Bu gizemli ordu rastgele bir şekilde dizilip, gömülmemiş. Farklı rütbelerde ve sınıflarda olan askerler dönemin en ileri savaş nizamına ve stratejisine uygun şekilde, savaş meydanında savaşa hazır konumda duruyor. Ordu, okçu birlikleri ile öncü, orta ve arka birliklerin yanı sıra destek birimlerinden oluşuyor. Çukurların birinde de imparatorun merasim taburu kendi düzeni içinde bulunuyor.
Bu dev mezarı ve yer altı ordusunu yaptıran imparatorun, o dönem çalışan tüm işçileri ya yaktırarak ya da kendisiyle beraber gömülmek üzere öldürttüğü belirtiliyor. İmparator Qin’in bunu yapmasının en büyük sebebi olarak da mezarının ve içindeki sırların bilinmesini istememesi, aynı zamanda öldürülen işçilerin de mezarında kendisine eşlik etmesi arzusu olduğu ifade ediliyor. Dev mezar için Şian’a iki saat mesafedeki bu bölgenin seçilme nedeni olarak da imparatorun Li Şan adlı dağı Uzakdoğu Feng Shui felsefesine göre kendisine en uygun yer olarak gördüğü şeklinde açıklanıyor. İmparatorun mezarı yerin 36 metre altında bulunuyor ve bu ordunun öldükten sonra kendisini koruyacağına inandığı kaydediliyor.
İlk yorum yapan siz olun