İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Dünyanın en çirkin kadını Mary Ann Bevan

Mary Ann Bevan Kimdir?
Mary Ann Webster; 20 Aralık 1874’te Londra’da, işçi sınıfı bir ailenin 8 çocuğundan biri olarak dünyaya gelmiştir. Eğitimini bitirdikten sonra hemşire olan Mary, 1903 yılında bahçıvan Thomas Bevan ile evlenerek eşinin soyadını almış ve bu evlilikten 4 çocuk dünyaya getirmiştir. Mutlu evliliğinin 3. senesinde, o dönemde çok fazla bilinmeyen bir hastalık olan akromegaliye yakalanmıştır.

ırkilata - Mary Ann Bevan
Mary Ann Bevan hastalıktan önceki hali

Akromegali Nedir?
Akromegali, büyüme hormonunun (BH) aşırı salınımı ile yavaş gelişen klinik bir hastalıktır (Demirci ve Uçan, 2019). Her yaşta ortaya çıkabilen bu hastalık, genelde ergenlik döneminde başlar. Başlangıcı ile tanısı arasında 12 yıl olduğundan, değişimler 30 ila 50 yaş aralığında sıkça gözlemlenebilir. Akromegali hastalarında kemik ve doku büyümeleriyle yüz, el, ayak ve vücudun birçok bölgesinde anormal derecede büyümeler ortaya çıkar.

ırkilata - Mary Ann Bevan dünyanın en çirkin kadını ve acıklı öyküsü

Günümüzde tedavisi mümkün olan hastalığın, 20.yüzyıl başlarında tanısını koymak bile mümkün olmamıştır. Mary Ann Bevan, migren ve kas ağrıları çekerken hastalığı artmış ve buna bağlı olarak semptomları da farklılaşmıştır. Hastalığa yakalandıktan sonra günbegün artan kas ağrılarının yanı sıra, yüzünde de anormal derecede büyüme başlamıştır. Eşi, zorlu günlerinde Mary’nin yanında olmuş fakat bu destek yalnızca 11 sene sürmüş ve Thomas’ın ani ölümüyle son bulmuştur. Eşinin ölümünden sonra hastalığı iyice artan Mary, 5 yıl içerisinde tanınamaz hâle gelmiştir.

Fiziksel ve Toplumsal Mücadele

Marry Ann Bevan ve çocukları

Henüz 11 senedir evli olduğu eşini kaybeden Mary, hastalığı sebebiyle işini de kaybetmiştir. 4 çocuğunu tek başına büyütmek zorunda kalan Mary, fiziksel görünümü sebebiyle iş bulamadığı gibi, birçok insanın hakaretine de maruz kalmıştır. Maddi açıdan güçlük çektiği bir dönemde, fiziksel görünümünü kullanabileceği “Dünyanın En Çirkin Kadını” adlı yarışmayı duymuş ve katılmaya karar vermiştir. Yarışma günü sahneyi tıka basa dolduran seyircilerin kahkahaları arasında tedirginlikle etrafına bakan Mary, vazgeçecekken aklına gelen çocuklarından dolayı yarışmada kalmış ve 250 kişiyi eleyerek yarışmayı kazanmıştır. Birçok gazetede, aldığı yüksek ödülle birlikte hayatı da değişen Mary’nin fiziksel görünümü hakkında alay edici yazılar yayımlanmıştır.

Mary, 1920 yılında Amerika’da, Coney Adası’nın Dreamland eğlence parkında çalışmaya davet edilmiştir. Teklifi kabul ederek çocuklarını büyütmek ve okutmak için sirkte yıllarca seyircilerin tiksinti dolu bakışlarına katlanmıştır (Hartzman, 2006, s.121). Olduğundan daha korkunç görünmesi için Mary’e, erkeksi ve fiziksel sorunlarını ön plana çıkaran kıyafetler giydirilmiştir. Bu gösterilerde sıra dışı özelliklere sahip başka insanlar da bulunmuştur: Sakallı bir kadın, cüceler, devler ve Siyam ikizleri (Bright Side, 2019). Gösteriye çıkan kişiler, insanları güldürmek veya olağan dışı bir şey görmüş gibi hissettirmek zorunda olan “ucube”lerdir. Ucube gösterilerinin geçmişi, 16. yüzyıl İngilteresi’ne kadar uzanmaktadır. Günümüzde birçok tepki toplayan ucube gösterileri, filmlere de konu olmuştur. 1932 yılında çekilen Freaks filmiyle ortaya koyulan dönem baskısı eleştirilmiş ve birçok araştırmacı tarafından türlü makalelere konu edilmiştir.

Dreamland sirki ucubeleri ve Mary Ann

“Dünyanın En Çirkin Kadını”
Mary, sadece gösterilere konu edilmekle kalmamış, aynı zamanda kendisinin yakın plan çekimlerinin olduğu kartlar basılmaya başlanmıştır. Bu doğum günü kartları, Mary için maddi bir gelir oluştursa da üzerinde “Dünyanın En Çirkin Kadını” başlığını taşıdığı ve alay içerdiği için kendisini rahatsız etmiştir fakat Mary, çocuklarının eğitimi için bu duruma göz yummuştur. Hallmark Cards tarafından üretilen kartları, İngiltere’deki bir mağazada gören Hollandalı bir doktor, akromegali olduğu için çirkin olan kadınla dalga geçmenin uygun olmadığını belirterek şirketi şikâyet etmiş ve şikâyet üzerine kartların dağıtımı durdurulmuştur.

Hastalığının tedavisi bulunmayan Mary, hayatının geri kalanının çoğunu Amerika’daki sirkte geçirmiştir. 1925’te bir sergiye katılmak için Paris’e gitmiş ve bu sayede, çocukluğunu geçirdiği Avrupa’ya uzun zaman sonra bir kez daha dönme şansı bulmuştur. 1927’de, Time dergisine hastasının çirkinliğiyle alay etmeleri hakkında bir şikâyet mektubu yazan ünlü beyin cerrahı Harvey Cushing’in hastası olmuştur. Hastalığından dolayı hayatının kısaldığı söylenen Mary, 1933’te 59 yaşında hayata gözlerini yummuştur.

Kaynak:

A Story of a Woman Who Wasn’t Afraid to Become a Laughing Stock to Save Her Kids From Hunger. (2019). Bright Side. Erişim adresi: https://brightside.me/wonder-curiosities/a-story-of-a-woman-who-wasnt-afraid-to-become-a-laughing-stock-to-save-her-kids-from-hunger-736560/
Danzig, J. (2006, 4 Kasım). Doctor protests at greeting card manufacturer making fun of woman with acromegaly. Erişim adresi: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1633789/

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir