Japonya, 2017 yılında dünyanın ilk robotik marul çiftliğini hayata geçirmeyi planlıyor. Japonlar robotik çiftlikle doğanın korunması ve ekonominin güçlendirilmesini amaçlıyor.
Japonya yapay zeka eşliğinde marul üretimi yapacak.
Spread adlı firma, tamamen yapay zeka kontrolünde marul yetiştirilecek robotik marul çiftliği inşa edecek. Kyoto kentinde inşa edilecek fabrika-çiftliğin 2017’de hayata geçeceği ve 4,800 metrekarelik alan kaplayacağı belirtildi.
16,66 milyon dolarlık bir yatırımla kurulacak çiftlikte, marulların yetiştirilmesi ve hasat edilmesi tamamen robotlar tarafından üstlenilecek. Denetim aşamasında ise insanlar gözetmen olarak görev alacak.
Spread, yapay ışıklandırma kullanılan çiftliklerde her gün 21 bin marul yetiştirildiğini, robotik teknolojinin devreye girmesiyle bu sayının 30 bine çıkacağını tahmin ettiklerini ifade etti.
Japon mühendisler, insan gücünden robotlara geçiş yapılmasıyla üretim maliyetinin yüzde 50 azalacağını da not düştü. Dahası, robotik çiftlik doğaya verilen zararı büyük ölçüde azaltacak. Üretimde kullanılacak suyun yüzde 98’i geri dönüşümden geçirilecekken, ışık, ısı, nem ve karbondioksit seviyesi bilgisayarlar tarafından kontrol edilecek.
Spread, marulların yetiştirilmesi ve hasat edilmesi sürecinde insan temasının sıfıra ineceğini belirterek, bu sayede mikrop bulaşma riskinin de ortadan kalkacağını ifade etti.
Kaynak: Al Jazeera
İlk yorum yapan siz olun