İçeriğe geçmek için "Enter"a basın

Uzman Sistemlerin yapısı

AI_LorRes-356x211

Selamlar..

Takip edenler bilirler bu yazımızda uzman sistemlerin yapısından bahsedeceğiz
UZMAN SİSTEMLERİN YAPIS
Bir uzman sistemin yeterli bilgi seviyesinden çok, uzman bilgi seviyesinde olması gerekir. Ayrıca bu sistemlerin gerekli olduğunda karar destek birimlerinden ya da diğer denetleme birimlerinden destek alması gerekir. hatta bu destek sistemin dinamik sistemin icra ettiği süreci sürdürebilmesi için en önemli unsur halini alabilir.

Veriye erişmek ve etkin olarak kullanabilmek için veri veri denetim üçlüsünün iyi şekilde organize edilmesi şarttır. buna göre uzman sistemler üç ana şekilde organize edilebilir. bunlar bilgi tabanı – Çalışan bellek – çıkarım motoru olarak ifade edilebilir.

  • Bilgi Tabanı : Tasarımcı tarafından oluşturulur ve yazılımcılar gerçek uzman bilgilerini kurallar ve stratejilere dönüştürürler. Bilgi tabanı ana yapısı bozulmayacak şekilde kapsamı genişletilebilir ve güncellemeler/eklemeler yapılabilir olmalıdır.
  • Çalışan Bellek : Çözülen problem ile ilgili veriyi temsil eder.
  • Çıkarım motoru : Problem verisini organize eder ve uygulanabilir kurallar için Bilgi Tabanında arama yapar.

Çalışan bellek ve çıkarım motoru Sonuç Çıkarma Mekanizması olarak adlandırılan ikinci modülü temsil eder. Bu modül çıkarımı gerçekleştirirken hem ileri hem de geriye doğru zincirleme metodu ile sonuca varabilen mekanizmadır.

Son modül ise kullanıcı arayüzüdür.

unutmayalım ki Uzman sistemlere olan ihtiyacımızın nedeni ;Uzman insanların insan olması nedeni ile sınırlı rasyonaliteye sahip olması, yorulması, önemli ayrıntıları unutabilmesi, çok sayıda veriyi aynı anda işleyememeleridir.

Kurallar belleği,İşçi bellek,Çıkarım mekanizması,Bilginin Elde edinme alt sistemi,Doğal dilde etkileşim araçları,Açıklama sistemi,Arama yöntemleri vs gibi uzayıp gidecek, bilgisayar eski akademisyenlerinin tanım ve edebiyat için kastıkları alt detaylara çok girmek istemiyorum gereksiz ve kafa karıştırıcı olur. Eskiden sadece kitaplar vardı. Ve o kitapları doldurmak için bir sürü süslü cümleler, uzadıkça uzayan gereksiz detaylar kullanırlardı alanımızın akademisyenleri.. Günümüzde bu değişmeli bence.Ne gerek var biz edebiyat kitabımı yazıyoruz. konunun özünü ver gerekli detayları kısa kısa ver yeter.. Arkeolojik detayları merak eden zaten araştrır..Bunlara gerenk yok.. bunlar reklam kokan hareketler.. Yukardaki konular bilmemizin yeterli olacağı konular.

Bugünlükte bu kadar kalın sağlıcakla..

İlk yorum yapan siz olun

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir