Mafya denince ilk akla gelen, İtalyan kökenli Cosa Nostra isimli suç organizasyonu. Dünyanın bu en büyük suç organizasyonu hakkındaki bilgiler efsanelerle de karışarak filmlerin, romanların ve bilimsel çalışmaların konusu oldu.
Dünyanın bu en büyük mafya örgütünün 19’uncu yüzyılda Sicilya’da Fransa istilasına karşı yapılan çete savaşlarında ortaya çıktığı görüşü, Cosa Nostra örgütü üyelerinin de her zaman gururla dile getirdikleri bir iddia.
Cosa Nostra kökenlerini özgürlük savaşı efsanesine dayandırsa da mafya hakkında 19’uncu yüzılda ortaya çıkan belgelerde bu örgüt daha çok cinayet, gasp ve haraç olayları ile kayıtlara geçmiş.
Son olarak Journal of Economic History isimli dergide yayınlanan bir araştırmada Mafya’nın çıkış nedenin Limon olduğu iddia edildi. Daha önce de dile getirilen bu iddiayı Belfast Üniversite’sine bağlı araştırmacılar bu kez bilimsel verilere dayandırıyor.
Tarihsel kaynaklar üzerinde yapılan araştırmalara göre mafyanın organize bir suç örgütü olarak ortaya çıkmasıyla Sicilya’da Limon üretiminin başlaması arasında sıkı bir bağlantı var.
İskoç doktor James Lind, denizcilerde görülen İskorbüt hastalığın nedeninin C vitamini eksikliği olduğunu 18’inci yüzyılın sonlarında tespit etmesiyle limonun değeri bir anda arttı. Avrupa’da limon üretilen nadir yerlerden birisi olan Sicilya’da limon tarlaları birden değer kazandı.
1795 Sicilya’daki Messina limanından ihraç edilen Limonsuyu miktarı 740 varilken bu rakam 1850’ye gelindiğinde 20 bin varile çıkmıştı. Limon ağaçları çok geç yetiştiğinden limona olan talep arz edilenin çok üstündeydi. Limon fiyatları fahiş miktarlara çıktı. Bir limon tarlasından kazanılan para,üzüm, buğday ya da zeytin tarlalarından kazanılan paranın 60 kat fazlasıydı.
Limon üreticilerinin bir sorunu vardı. Çünkü limonlar diğer tarım ürünlerine göre çok kolay çalınabiliyordu. Bir gecede bir limon tarlası boşaltılabiliyordu. Altın gibi kıymetlenen limon tarlalarının korunması gerekiyordu. Devlet gücü korumaya yetmiyordu.
Üreticiler careyi o yıllarda Sicilya da bolca bulunan di Camiperi isimli silahlı çetelerde buldu. Di Campieri kiralayamayan çiftlikler hemen yağmalanıp yok ediliyordu.
Die Campieri gücünün farkına vardı ve çiftlikleri ele geçirmeye başladı. Üretici ile ihracatı arasına giren Die Campieri çiftlikleri birer birer ele geçirmeye başladı.
Ve mafya böylece doğmuş oldu. Bu modern dönemlerde de mafyanın kullandığı bir yöntem olmaya devam etti..
İlk yorum yapan siz olun