Yapay zekanın karşısındaki en büyük sınav olarak kabul edilen Turing testi, ilk kez bir yazılım tarafından başarıyla geçildi. 13 yaşındaki bir çocuğun kişiliğini taşıyan yazılım, uzmanlardan oluşan jüriyi insan olduğuna ikna etmeyi başardı.
İnternette bir kullanıcının gerçek mi yoksa bilgisayar tarafından üretilen bir yazılım mı olduğunu ortaya çıkarmak için kullanılan Turing testi, ilk kez kandırıldı.
Test, İngiltere’nin Londra şehrinde Reading Üniversitesi tarafından cumartesi gecesi düzenlenen yarışmada geçildi. Bilgisayar mühendisi Rus Vladimir Veselov ve Ukraynaylı meslektaşı Eugene Demchenko tarafından geliştirilen özel bir program bu testi geçmeyi başardı. İkili tarafından yazılan program, 13 yaşında Eugene Goostman isimli Ukraynalı bir gence hayat verdi. Yazılım tarafından kontrol edilen sanal karakter Turing testini geçmeyi başardı.
Bilgisayar biliminin öncüsü Alan Turing tarafından geliştirilen testte, bir bilgisayar 5 dakikalık bir sohbette jürinin yüzde 30’u tarafından ‘insan’ onayı alırsa, testi geçmiş sayılıyor. Testi geçmek, bilgisayarın insan gibi düşünebildiğini ortaya koyuyor. Bugüne kadar bu rakama ulaşan bir bilgisayar olmamıştı. Eugene Goostman isimli sanal karakter ise yüzde 33 oranında onay olmayı başardı.
Testi bir bilgisayarın geçmiş olması yapay zekanın insan gibi mantıklı cevaplar üretmeye başlayacağının kanıtı olarak görülüyor. Veselov, “Ana fikrimiz, geliştirdiğimiz programın her şeyi bildiğini öne sürmesi. Öte yandan, programın 13 yaşındaki bir çocuğu temsil etmesi, her şeyi bilmediği gerçeğiyle mantıken harika bir uyum sağlıyor” ifadesini kullandı. Veselov, “İnandırıcı bir kişiliğe sahip karakter geliştirmek için oldukça uzun bir zaman harcadık” dedi.
Uzmanlar, Turing testini ilk kez geçen bir program yazılmış olmasını, bilgisayar biliminin geleceği hakkında soru işaretleri doğurduğunu belirtti. İngiltere’nin Reading Üniversitesi profesörü Kevin Warwick, “Yapay zeka alanında Turing testinden daha ikonik ve tartışmalı bir dönüm noktası olamaz… Bir programın insanları bir başka insan, hatta başka bir şey olduğuna inandırabilmesi, siber suçlara karşı dikkat edilmesi gerektiği anlamını taşıyor” uyarısında bulundu. Turing testi, siber suçlarla mücadelede çok önemli bir araç olarak kullanılıyor.
Turing testi nedir?
Yapay zeka ile gerçek insanı ayırmaya yarayan Turing testi, 1950 yılında matematikçi bilim insanı Alan Turing tarafından ortaya atılan bir kavramdı. Alan Turing’in yazdığı Computing Machinery and Intelligence isimli makelesinde bahsettiği bu kavram daha sonra yapay zekanın temellerini teşkil etti.
Turing makalesinde, ‘düşünmenin ifade edebilmek için çok zor olduğunu, önemli olanın, bir makinenin insan taklidi yapıp yapamayacağı olduğunu’ yazmıştı. Turing’in çalışması, 1950 yılından bu yana yapay zekanın felsefesi olarak kabul ediliyor. Testte bir dizi soruyla karşıdaki kişinin gerçekten insan olup olmadığı ölçülüyor. Yazılı olarak gerçekleştirilen testi bugüne kadar geçebilen bilgisayar olmamıştı. Test mantığı ile geliştirilen birçok algoritma özellikle internette form doldururken kullanılıyor.
Turing testini geçen ilk programın, Alan Turing’in 60’ıncı ölüm yıldönümüne denk gelmesi de büyük bir tesadüf olarak belirdi.
Kaynak: Al Jazeera
İlk yorum yapan siz olun