ABD’li araştırmacılar, dinlediği öyküleri interaktif anlatıma çeviren yapay zeka geliştirmeyi başardı. Yapay zekaya Binbir Gece masallarından esinlenerek Şehrazat adı verildi.
Şehrazat adlı yapay zeka öykülerdeki kurguyu kendisine göre yorumluyor.
Georgia Teknoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen Şehrazat adındaki yapay zeka, insanlar tarafından yazılan hikayeleri okuyup öğrenerek interaktif öyküler oluşturabiliyor. Adını binbir gece masallarından alan Scheherazade-IF adındaki yapay zeka, yüzlerce öyküyü okumasının ardından her birini kendi yorumuyla değiştirebiliyor.
Okuduğu öyküleri farklı zamanlarda yerleştirilen farklı olasılıklarla değiştiren Şehrazat, insanların davranışları ve yaşayışları hakkında öğrendikleriyle bilim insanlarını şaşırttı.
Araştırmada yer alan Mark Reidi, Şehrazat’tan öykü yazmasını istedikleri zaman, yapay zekanın belli zaman ve mekanlarda insanların nasıl davranması gerektiğini doğru bir şekilde ifade ettiğini söyledi. Reidi, ‘Şehrazat insanların ne zaman el sıkıştıklarını ve öpüştüklerini anlayabiliyor. Tiyatroya giden insanlar hakkındaki bir senaryodan çok daha fazlasını çıkarabiliyor” ifadesini kullandı.
Şehrazat, okuduğu öyküleri anlamasa da, kelimelere dayalı olarak gelişimlerini temsil eden desenleri tarayabiliyor. Örneğin, patlamış mısır satın alındığı zaman önemli bir etkinlik yaşandığını fark edebiliyor.
Öykü yazma kapasitesi tek bir yazarın senaryosuyla programlanan bir diğer sistemle karşılaştırılan Şehrazat, rastgele yazdığı öykülerin yüzde 83’ünü anlaşılır olarak sunmayı başardı. Şehrazat, sinemada buluşmayı konu alan öykünün farklı versiyonlarında beş hata yaptı.
İnsanlar tarafından yazılan öykülerle eğitimi devam eden Şehrazat’ın zamanla kendi üreteceği hikayelerde daha az hata yapması bekleniyor. Araştırmacılar Yıldız Savaşları gibi eserlerin gelecekte Şehrazat tarafından birçok farklı interaktif öyküye çevrilebileceğini belirtti.
Kaynak: Al Jazeera
İlk yorum yapan siz olun